Пењање у Србији
Добродошли!
О "Лудим Прстима"

„Луди Прсти“ су основани са циљем да се утиче на развој пењања, у правцу неговања и развоја локалног пењања, али и боравка у природи уопште. Пажња је посебно окренута ка подржавању самоиницијативних група попут клубова, друштава, удружења или сличних облика заједница али и појединаца, које имају за циљ унапређење квалитета живљења, као и уређење свог животног простора.

„Луди Прсти“ помажу и подржавају развој делатности:
- Изградњу објеката од локалних производа или сировина, а која су од значаја за дату активност - попут пењалишта, болдерана, бивака, места за пецање и томе слично;
- Изградњу инфраструктурне мреже у природи, попут приступних стаза стенама, планинама или рекама уопште;
- Издаваштво - попут израде карата, водича, филмова, као и других публикација од значаја за боравак у природи.

У свим претходно наведеним активностима које „Луди Прсти“ подржавају, посебно се истиче и подржава употреба локалних сировина, као и рукотворина, са освртом на очување животне средине. Mаркирање приступних стаза каменим човуљцима, бивака-окапина озиданих природним каменом типа „Печурке“, употреба локално произведених артикала попут хватова, дрвних или текстилних елемената су једни од примера који адекватно описују филозофију "Лудих Прстију".

Оснивачи за сада имају остварене многе своје мале и велике снове. Неки од њих су данас лако видљиви ­ попут популаризације заборављених и запуштених пењалишта типа Горњачке клисуре или израде књиге - водича за пењање у Србији. Вишегодишње искуство које смо стекли радећи на остварењу ових, али и многих других наших снова, са мало слободног времена, и без пуно матријалних средства, а уз неколико пријатеља, утицало је на нас да сачувамо ентузијазам и веру у себе, као и мисао да је уз рад са племенитим људима и мало добре воље, све могуће. Данас желимо и да поделимо наше искуство које смо стекли путујући и живећи по различитим деловима света. Оно што је на нас, до сада, оставило највећи утисак јесте филозофија развоја односа људи са природом уз минималан утицај на њу, паметно трошење средстава и очување традиције без обзира на развој технологије.

Верујемо да се свака идеја може развити скромно и једноставно. Најважније је имати идеју на првом месту, потом сагледати и разрадити план шта све треба урадити да се таква идеја пренесе из мисли у реалност. Затим планове записати и напослетку поштовати записану реч. Поштујући сваки од наведених корака, а нарочито последњи, шанса за неостварење идеје своди се на минимум.